Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΚΛΗΡΙΚΟΙ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΚΛΗΡΙΚΟΙ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ



ΚΛΗΡΙΚΟΙ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ
Του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση

   Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τους κληρικούς, που έχουν σπουδάσει παράλληλα ψυχολογία, ψυχιατρική ή άλλες παρεμφερείς επιστήμες. Θεωρούν ότι είναι οι πιο κατάλληλοι να τους βοηθήσουν πνευματικά και να τους δείξουν ένα άλλο δρόμο, διαφορετικό από τον παραδοσιακό και αγιοπατερικό, που όλοι γνωρίζουμε και διαβάζουμε στα ιερά βιβλία της Εκκλησίας και των Αγίων Πατέρων.
Το θέμα είναι σοβαρό και χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση. Δεν πρέπει να φτάνουμε στην υπερβολή πως τάχα μόνο οι επιστήμονες κληρικοί είναι άξιοι και αποτελεσματικοί πνευματικοί, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν έχουν πνευματική ζωή και δεν τηρούν τις εντολές του Ευαγγελίου, όπως συμβαίνει με τους κοσμικούς ψυχολόγους, οι οποίοι αρνούνται το Θεό, περιφρονούν τις εντολές και εμφανίζονται ως οι πλέον αρμόδιοι για την λύση των διαφόρων πνευματικών θεμάτων, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι..
Αλίμονο σ αυτούς τους κληρικούς –ψυχολόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να ελευθερωθούν από το κοσμικό και επιστημονικό πνεύμα και είναι στερημένοι από κάθε πνευματική εμπειρία. Είναι ακατάλληλοι να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην εν Χριστώ σωτηρία. Οι ίδιοι δεν δέχονται κάτι τέτοιο, γι αυτό και κρίνουν με μεγάλη ευκολία τους πάντες και ιδιαίτερα τους παραδοσιακούς πνευματικούς, ενώ προβάλλουν και εφαρμόζουν τις ψυχολογικές τους απόψεις, οι οποίες όμως δεν έχουν σταθερά θεμέλια, πολύ περισσότερο δεν έχουν χριστιανικό υπόβαθρο. Οι ρασοφορεμένοι ψυχολόγοι θέτουν σε δεύτερη μοίρα το ρόλο της χάρης του Θεού. Το γεγονός αυτό είναι προκλητικό και προσεγγίζει τα όρια της βλασφημίας.
Οι νεώτεροι Γέροντες είχαν επισημάνει το πνευματικό αυτό ολίσθημα και ήταν επιφυλακτικοί απέναντί τους. Τους θεωρούσαν ανθρώπους, που οδηγούν όλους εκείνους, που τους εμπιστεύονται στην καταστροφή και όχι στη σωτηρία. Ειδικότερα ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε ότι οι κληρικοί αυτοί «είναι πνευματικά άρρωστοι και έχουν ανάγκη από αγιοπατερικές εξετάσεις και, αφού θεραπευθούν, τότε θα διακρίνουν και μόνοι τους το άρρωστο αυτό πνεύμα και θα γνωρίσουν παράλληλα και την θεία χάρη, για να χρησιμοποιούν στο εξής στις ψυχές που πάσχουν την θεία ενέργεια και όχι τις ανθρώπινες τέχνες». Μιλούσε ακόμα και για το έργο του έμπειρου και χαριτωμένου πνευματικού, για να δείξει τη διαφορά και να διαλύσει την πλάνη, που υπήρχε σε πολλούς χριστιανούς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κληρικών ψυχολόγων. Είναι αξιοπρόσεκτα τα λόγια του: «Το παν είναι η χάρις του Θεού, και την ψυχή μπορεί να την βοηθήσει μόνο χαριτωμένος πνευματικός, με πίστη, που αγαπάει την ψυχή και την πονάει, γιατί γνωρίζει την μεγάλη της αξία, την βοηθάει στην μετάνοια, την ξαλαφρώνει με την εξομολόγηση, την ελευθερώνει από το άγχος και την οδηγεί στον παράδεισο η πετάει τον λογισμό με τον οποίο βασανίζει την ευαίσθητη ψυχή ο πονηρός, και θεραπεύεται. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρρώστια στον κόσμο από τον λογισμό, όταν δηλαδή πείσει ο διάβολος τον άνθρωπο με λογισμούς ότι δεν είναι καλά. Όπως δεν υπάρχει και ανώτερος γιατρός σ’ αυτές τις περιπτώσεις από τον έμπειρο πνευματικό, που εμπνέει εμπιστοσύνη με την αγιότητά του και πετάει αυτούς τους λογισμούς από τα ευαίσθητα πλάσματα του Θεού και θεραπεύει ψυχές και σώματα δίχως φάρμακα, με την χάρη του Θεού, και τις εξασφαλίζει και τον παράδεισο».
Οι ενάρετοι κληρικοί ενεργούν με την τέχνη της θείας χάρης, ενώ οι κληρικοί – ψυχολόγοι με την ανθρώπινη τέχνη της επιστήμης. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και δεν πρέπει να την αμφισβητούμε. Οι πρώτοι πιάνουν τον άνθρωπο από το χέρι και τον οδηγούν στον ουρανό, ενώ οι δεύτεροι προσπαθούν να τον βοηθήσουν, για να ζήσει καλά, δηλαδή με κοσμική χαρά, πάνω στη γη, χωρίς καμιά ελπίδα για την αιώνια μακαριότητα. Πόση διαφορά έχει ο παράδεισος από την κόλαση!

πηγή: Ορθόδοξος Τύπος, 20/7/2012
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com
21   ΙΟΥΛΙΟΥ  2012


Read more: http://www.egolpion.com/psixologoi_iereis.el.aspx#ixzz2lNw659un

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου