Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΑΝΕΥΡΥΘΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΑΡ ΝΤΕΝΩΦ (ΛΕΥΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ)

Η ΠΑΝΕΥΡΥΘΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΑΡ ΝΤΕΝΩΦ (ΛΕΥΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ)



Π Α Ν Ε Υ Ρ Υ Θ Μ Ι Α
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ
ΤΟΥ ΠΕΤΑΡ ΝΤΕΝΩΦ
(ΛΕΥΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ)
«Για να είναι ο άνθρωπος υγιής πρέπει να γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί έγκαιρα την ηλιακή ενέργεια - η οποία είναι υγεία και στηρίζεται σε μεγάλο νόμο. Σωματικά αν το δούμε, αυτό βασίζεται σε έναν αδένα. Και εάν συνδέσετε τον αδένα με την ηλιακή ενέργεια και αν ξέρετε πότε η ενέργεια ρέει από τον ήλιο, θα είστε υγιής - γιατί κάθε μέρα γίνονται παλίρροιες της ενέργειας και πρέπει να γνωρίζετε τις ώρες τους. Υπάρχουν και άλλες παλίρροιες κάθε 19 χρόνια. Θα πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα κύματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται. Οι σύγχρονοι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να εξερευνούν την παλίρροια της ηλιακής ενέργειας. Από αυτή την ηλιακή ενέργεια εξάγεται ελιξίριο της ζωής, από την οποία εξακολουθεί να συνεχίζει η ζωή. Οι Ινδουιστές στο παρελθόν είχαν τη γνώση αυτού του ελιξιρίου, αλλά την έχασαν και είναι τώρα διαθέσιμη για τους μύστες που ζουν περισσότερο. Αλλά δεν πηγαίνουν μεταξύ των κοινών ανθρώπων. Και όποιος μπορεί να βάλει αυτό το αδένα σε επαφή με τον ήλιο, μπορεί να ζήσει όσο θέλει στη Γη. Αυτός ο αδένας είναι το μυστικό της υγείας και της μακροζωίας. Και αν θέλετε να αναπτύξετε το μυαλό σας, μπορείτε να συνδέσετε τον εγκέφαλο με τις ενέργειες της Σελήνης. Επειδή διαφέρουν οι ενέργειες του Ήλιου και της Σελήνης. Οι ενέργειες της σελήνης έχει βοηθούν να αναπτυχθεί το ανθρώπινο μυαλό και τη δύναμη του ήλιου - η ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς».
(4, σελ. 102 - Μετάφραση από τα Βουλγαρικά Shteri Paspalev)
   Ο Πέτερ Ντένοφ (Peter Danov 1864 - 1944) είναι ο ιδρυτής της νεοεποχίτικης αίρεσης με το όνομα «Λευκή Αδελφότητα» η οποία έχει μέλη ακόμη και σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πατέρας του ήταν ορθόδοξος ιερέας, ιδρυτής μιας από τις εκκλησίες στην πόλη Βάρνα. Αφού τελείωσε την Ιερατική Σχολή, ο Danov σπούδασε Θεολογία και παρακολούθησε μαθήματα ιατρικής στις ΗΠΑ. 
Όμως και η μουσική ήταν μία από τις αγάπες του. Έπαιζε βιολί, έγραφε μουσική και διασκεύαζε βουλγαρικά δημοτικά τραγούδια. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του, συνδύασε όλες τις γνώσεις του και δημιούργησε μια δική του διδασκαλία, ιδρύοντας μάλιστα μια σχολή και τη Λευκή Αδελφότητα. Οι διαλέξεις του έγιναν παγκόσμια γνωστές. Έγραψε περίπου 4 χιλιάδες ομιλίες, και 160 τραγούδια.1 Ο Ντένωφ είχε πάρα πολλούς μαθητές από την Βουλγαρία. Έφτιαξε την Πανευρυθμία έναν «ιερό» χορό όπου το ανθρώπινο σώμα «έρχεται σε αρμονία με τις Συμπαντικές Κινήσεις και Νόμους, έναν χορό όπου η κάθε του κίνηση συμβολίζει κάτι για την ζωή ενός μαθητή του Φωτός». Ένας από τους σημαντικούς μαθητές του ήταν ο Μικαέλ Άιβανχόφ (Omraam Miklael Aivanhov) όπου ο Ντένωφ τον έστειλε στην Γαλλία. Ο Άιβανχόφ έκανε το δικό του έργο εκεί.

Στις 7 Μαρτίου 1897 (σε ηλικία 33 ετών) στο χωριό Τέτοβο, πάνω του κατεβαίνει το «Θείο Πνεύμα». Η προσωπικότητα του Πέταρ Ντένωφ  μετασχηματίζεται στο «Δάσκαλο της Λευκής Αδελφότητας» Μπείνσα Ντούνο.
Το 1899 στη Βάρνα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση των οπαδών του στην οποία έρχονται τρία άτομα. Από εκείνη τη στιγμή διοργανώνονται τακτικά ετήσιες συναντήσεις  και συμμετέχουν δεκάδες και στη συνέχεια εκατοντάδες άτομα. Έτσι ξεκινάνε οι θερινές συνελεύσεις της Πνευματικής αλυσίδας που αποτελεί τη βάση της Κοινότητας Λευκής Αδελφότητας. Λόγω του ιδιαίτερου βάθους και ενόρασης με τα οποία διακρίνονται οι διαλέξεις του Πέταρ Ντένωφ  σε μία από αυτές τις συνελεύσεις ακούγεται η προσφώνηση «Δάσκαλε», που παραμένει από τότε. Ο Αϊνστάιν έλεγε για τον Ντένωφ «όλος ο κόσμος υποκλίνεται σε μένα, εγώ υποκλίνομαι στον Πέτρο Ντένωφ». Ο Ντένωφ πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου 1944 μετά από σύντομη ασθένεια. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην τεχνική της Πανευρυθμίας και σε γενικές κακοδοξίες ενώ θα ακολουθήσει ακόμη ένα άρθρο σχετικά με την Ηλιοθέαση, μια καταστροφική τεχνική της νέας εποχής που εφαρμόζεται και στη χώρα μας.
 Η ΕΥΡΥΘΜΙΑ TOY RUDOLF STEINER
 Η ΕΥΡΥΘΜΙΑ ΤΟΥ RUDOLF STEINER
Προφανώς η πανευρυθμία έλκει την προέλευσή της από την «Ευρυθμία» του ιδρυτή της Ανθρωποσοφίας Rudolf Steiner (1861-1925). Η «Ευρυθμία» του Στάινερ παρουσιάζεται ως τέχνη, σαν μοντέρνος χορός με θεραπευτικά αποτελέσματα (χοροθεραπεία). Ο Στάινερ ήταν αποκρυφιστής  και από νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τη διδασκαλία της θεοσοφίας. Γνώρισε μάλιστα την Anni Besant και τον Leadbeater. Ήλθε σέ επαφή με τούς Ροδόσταυρους και με άλλους αποκρυφιστικούς κύκλους. Το 1922 και ενώ αποχώρησε από τη θεοσοφική διδασκαλία, ίδρυσε τη νέα Εκκλησία της Ανθρωποσοφίας με το όνομα «Κοινωνία Χριστιανών». Η Ευρυθμία είναι η εφαρμογή όλης αυτής της απόκρυφης διδασκαλίας του Στάινερ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΘΜΙΑ
Σύμφωνα με ιστοσελίδα της κίνησης «Η Ινδία έδωσε στον κόσμο την Γιόγκα, η Ιαπωνία το Τζούντο και το Αϊκίντο, η Κίνα το Τάι -Τσι και το Ου - σού, ενώ η Βουλγαρία έδωσε στον κόσμο την Πανευρυθμία, ένα μοναδικό ως προς το είδος του σύστημα για ψυχική και φυσική ολοκλήρωση2
Τί είναι η Πανευρυθμία ;
Σύμφωνα με τον Ντένωφ: “Η Πανευρυθμία είναι επιστήμη, που ρυθμίζει τις σωματικές, πνευματικές και διανοητικές λειτουργίες του ανθρώπου. Αποτελεί μια μέθοδος των Νοημόνων όντων για αυτοκαλλιέργεια.”3 Αλλού διαβάζουμε αναλυτικότερα ότι: «Η Πανευρυθμία είναι ιερός χορός, που συνδυάζει κινήσεις, μουσική και κείμενο. Αυτοί που τον χορεύουν κινούνται σε κύκλο ανά ζευγάρια και ακολουθούν τον ρυθμό της μελωδίας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Η σημασία αυτού του χώρου φαίνεται στην ετυμολογία της λέξεως πανευρυθμία, (παν + ευ + ρυθμός) που είναι ο παγκόσμιος συμπαντικός ρυθμός. Έχει δημιουργηθεί στην βάση της κινήσεως των ουράνιων σωμάτων (πλανήτες άστρα), αυτός ο χορός έχει τρία μέρη : - Η Πανευρυθμία, αποτελείται από 28 ασκήσεις 
- Οι Ηλιακές Ακτίνες (12 ακτίνες από 6 ζευγάρια + εξωτερικός κύκλος)
- Το Πεντάγραμμο (Κάθε πεντάγραμμο έχει 5 ζευγάρια)
Η συνολική διάρκεια της Πανευρυθμίας είναι περίπου 1 ώρα. Στην Πανευρυθμία συμμετέχει απεριόριστος αριθμός ατόμων. Η μουσική εκτελείται από διαφορετικά όργανα. Προτεραιότητα έχει το βιολί - που είναι το πιο κοντινό όργανο στην ανθρώπινη φωνή εκφραστής της μελωδίας». 
Ποια είναι τα οφέλη της; «Κατά τη διάρκεια του χορού συμμετέχουν όλες οι μυϊκές ομάδες και επιβαρύνονται ισομερώς τα άνω και τα κάτω άκρα. Ο χορός στην ύπαιθρο στον καθαρό αέρα και η ήρεμη βαθιά αναπνοή βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα πάνω στο αναπνευστικό σύστημα και ισορροπεί την κυκλοφορία του αίματος. Βελτιώνεται ο μυϊκός τόνος, η αντοχή του οργανισμού και η κυκλοφορία, πράγμα που ελαφρύνει την εργασία της καρδιάς». Την βελτίωση του κυκλοφορικού την επιτυγχάνουμε και με λίγο περπάτημα, γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε την Πανευρυθμία; Μήπως είναι άλλοι οι στόχοι της μεθόδου αυτής; Διαβάζουμε στην ίδια ιστοσελίδα: «Εμπλουτίζονται οι γνωστικές διαδικασίες της αφηρημένης και θετικής σκέψης, και οι συναισθηματικές εμπειρίες υπό την επίδραση της μουσικής και του κειμένου των συγκεκριμένων ασκήσεων». Και αλλού: «Οι ασκήσεις της Πανευρυθμίας είναι σε αρμονία με τον δημιουργικό παγκόσμιο ρυθμό, ο οποίος δημιουργεί και οργανώνει όλη τη φύση και γι’ αυτό το λόγο έχουν ισχυρή επίδραση. Οι ασκήσεις δίνουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να κατευθύνει ισορροπημένα τις ενέργειες της γης και του ουρανού και να αποκτά αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Η αφομοίωση και η σωστή διάθεση των ενεργειών του Ηλίου, που πραγματοποιούνται κατά τις ασκήσεις αυτές, διατηρούν τις λειτουργίες τόσο του φυσικού σώματος, όσο και των λεπτών σωμάτων του ανθρώπου. Η ενασχόληση με την Πανευρυθμία συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών συνηθειών και ενισχύει την αίσθηση της ευδαιμονίας». 4
Μπορούμε να χορέψουμε την Πανευρυθμία ολόκληρο το χρόνο; Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, όχι! «Η Πανευρυθμία χορεύεται από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου» διότι σύμφωνα με τον ιδρυτή της: «Από τις πρώτες μέρες της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι ενέργειες, που επιδρούν στη φύση είναι θετικές. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η εκτέλεση της Πανευρυθμίας δημιουργεί τις συνθήκες για να μπει ο άνθρωπος σε συντονισμό με αυτές και να επωφεληθεί από την δύναμή τους».5
ΑΛΛΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ
Σύμφωνα με την παράδοση, τα μέλη της Λευκής Αδελφότητας πιστεύουν ότι η ανατολή του ήλιου στις 19 Αυγούστου έχει ισχυρότερη μαγική δύναμη. Σύμφωνα με τη διδασκαλία του Πέταρ Ντάνοφ, όποιος υποδεχθεί τις πρώτες ακτίνες του ήλιου την ημέρα αυτή ψηλά στο βουνό, φορτίζεται με ενέργεια και υγεία για τους επόμενους 12 μήνες.6
Αυτή δεν είναι η μόνη αλλοπρόσαλλη διδασκαλία του Ντένωφ. Λίγες μέρες πριν πεθάνει (1944) άφησε παρακαταθήκη ένα κείμενο που είναι γνωστό ως «H τελευταία προφητεία» και είναι μια μίξη θεοσοφικών ιδεών αλλά και ακατανόητων πληροφοριών. Μεταξύ άλλων από το κείμενο αυτό μαθαίνουμε ότι:
  • Θα παρέλθουν μερικές δεκαετίες ακόμα πριν η Φωτιά να έρθει στη γη, η Φωτιά που θα μετατρέψει τον κόσμο φέρνοντας του μία νέα ηθική. Αυτό το απέραντο κύμα έρχεται από το κοσμικό διάστημα και θα πλημμυρίσει όλη τη γη. Όλοι όσοι θα προσπαθήσουν να του αντισταθούν θα παρασυρθούν από τη δύναμη του και θα μεταφερθούν αλλού.
  • Η Φωτιά, η οποία συνοδεύει τις νέες συνθήκες που θα προσφερθούν στον πλανήτη μας, θα αναγεννήσει, θα εξαγνίσει, θα ανοικοδομήσει τα πάντα…
  • Οι σεισμοί μέσα στη γη δεν είναι απλά μηχανικά φαινόμενα, αλλά έχουν ταυτόχρονα το στόχο να αφυπνίσουν τη νόηση και την καρδιά των ανθρώπων …
  • Το ηλιακό μας σύστημα διασχίζει τώρα μία περιοχή του Σύμπαντος όπου κάποτε, στο πολύ μακρινό παρελθόν, κατεστράφη ένας αστερισμός. Με την καταστροφή του, αυτός ο αστερισμός άφησε τα ίχνη του, τη σκόνη του στο διάστημα. Αυτό το πέρασμα μέσα από ένα χώρο μολυσμένο, είναι μία αιτία δηλητηρίασης, όχι μόνο για τους κατοίκους της γης, αλλά και για όλους τους κατοίκους των άλλων πλανητών του συστήματος μας αλλά και των πλανητών όλου του γαλαξία.
  • Η Γη ακολουθεί πλέον μία ανοδική κίνηση στην εξέλιξή της και ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να εναρμονιστεί με αυτά τα ρεύματα της Ανύψωσης. Αυτοί που αρνούνται να εναρμονιστούν μ' αυτή τη νέα κατεύθυνση θα χάσουν το πλεονέκτημα, την ευκαιρία όλων των εξαιρετικών συνθηκών που θα τους παρουσιαστούν για να εξελιχθούν. Θα παραμείνουν πολύ πίσω στην εξέλιξή τους και θα υποχρεωθούν να περιμένουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια τον ερχομό ενός νέου πλέον κοσμικού ανοδικού παρόμοιου κύματος.
  • Η Νέα Εποχή είναι αυτή της Έκτης Φυλής. Ο δικός σας προορισμός είναι να προετοιμαστείτε όπως πρέπει για να την υποδεχθείτε και να τη ζήσετε. Η Έκτη Φυλή θα δομηθεί γύρω από την Ιδέα της Αδελφοσύνης.
  • Οι θρησκείες θα αναγκαστούν να εξαγνιστούν. Γιατί κάθε μία περικλείει μέσα της ένα μόριο τουλάχιστον της Διδασκαλίας των Διδασκάλων του Φωτός, όμως ένα μόριο σκοτεινιασμένο εξ' αιτίας της διαρκούς επιρροής των ανθρώπινων παρεμβάσεων.
  • Μία μέρα οι πιστοί όλων των θρησκειών θα αναγκαστούν να ενωθούν και να συμφωνήσουν σε μία κοινή Αρχή, αυτή του να τοποθετήσουν την Αγάπη σαν βάση κάθε πίστης, όποια κι αν αυτή είναι. Η Αγάπη και η Αδελφοσύνη, αυτή θα είναι η κοινή τους βάση!
  • Η μητέρα μας, η Γη, θα απαλλαχτεί σύντομα από τους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να δεχθούν τη Νέα Ζωή. Θα τους απορρίψει σαν να 'ταν χαλασμένα φρούτα. Μάλιστα δεν θα μπορούν πλέον να μετενσωματωθούν σ' αυτό τον πλανήτη. Το ίδιο και τα εγκληματικά  πνεύματα, θα 'ναι αδύνατον να ξανάρθουν. Οι μόνοι που θα μπορούν να μείνουν στον πλανήτη μας θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν την Αγάπη μέσα τους.
  • … οι άνθρωποι της Έκτης Φυλής θα έχουν συνείδηση της αξίας του ρόλου τους και θα έχουν σεβασμό για την ελευθερία των άλλων. Θα τρέφονται αποκλειστικά από το φυτικό βασίλειο. Οι Ιδέες τους θα έχουν την Δύναμη να κυκλοφορούν τόσο ελεύθερα, όσο ελεύθερα κυκλοφορεί ο αέρας και το φώς στις μέρες μας.
  • Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να θυμούνται τις προηγούμενες ενσαρκώσεις τους και θα αισθάνονται έντονη ικανοποίηση διαπιστώνοντας ότι είναι επιτέλους ελεύθεροι από τις παλιές τους συνθήκες.
  • Τα λάθη και τα εγκλήματα που είναι συσσωρευμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια πρέπει να ξεπληρωθούν. Το πύρινο κύμα που εκπορεύεται από τον Υπέρτατο Κόσμο, θα συνεισφέρει στο να ξεπληρωθεί το κάρμα των λαών.7
Κυρίαρχη θέση στη διδασκαλία του Ντένωφ έχει η Ηλιακή ενέργεια με την οποία θα ασχοληθούμε αναλυτικά σε επόμενη εργασία μας. Λέει ο Ντένωφ: «Η ενέργεια στην φύση έρχεται βασικά από δύο πηγές, από το κέντρο του Ηλίου και από το κέντρο της Γης. Η κυρίαρχη ενέργεια στη φύση είναι αυτή που έρχεται από το κέντρο του Ηλίου. Όταν η ηλιακή ενέργεια γίνεται δέκτη περισσότερο από το κεφάλι, ο εγκέφαλος γίνεται πολύ ενεργητικός. Εάν αυτή η ενέργεια απορροφάται περισσότερο από το στομάχι, τότε το στομάχι γίνεται πολύ ενεργητικό. Σε αυτή την περίπτωση ο εγκέφαλος απομαγνητίζεται, αδυνατίζει και εμφανίζεται πονοκέφαλος. Για αυτό το λόγο η περισσευούμενη ενέργεια από το στομάχι πρέπει με κάποιον τρόπο να αποσταλεί εκ νέου στον εγκέφαλο. Για να ξαναμοιραστεί η ενέργεια ισότιμα σε όλα τα μέρη του σώματος, είναι απαραίτητες οι εσωτερικές γυμναστικές ασκήσεις».8
Επίσης ο ρόλος της διατροφής δεν είναι αυτός που όλοι γνωρίζουμε: «Σύμφωνα με το Διδάσκαλο Πέτερ Ντένωφ υπό την ευρεία έννοια διατροφή εννοείται η διαδικασία της αποδοχής των νέων δυνάμεων στην φύση. Αυτή δεν είναι μόνο φυσική διαδικασία, αλλά και πνευματική. Η διατροφή είναι η επιστήμη της μετουσίωσής των ενεργειών από τη μια κατάσταση στην άλλη, της κατώτατης ενέργειας σε πνευματική. Σε αυτήν είναι κρυμμένη μια Μεγάλη Θεία δύναμη. Μέσω της διατροφής ο άνθρωπος μπορεί να δεχθεί τη ζωή, να έρθει σε επαφή με Αυτόν και να ανανεωθεί». Έτσι δια μέσω της διατροφής ο άνθρωπος μπορεί να καθαρισθεί εσωτερικά, να γεμίσει ενέργεια και να αυτοθεραπευθεί από οποιαδήποτε ασθένεια. Υπάρχει μάλιστα και ειδική διατροφή (δίαιτα) σιταριού η οποία ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες σποράς και επεξεργασίας για καλύτερα αποτελέσματα και αυτό διότι κάποιους μήνες: «η φύση ακόμα ‘κοιμάται’ και η πράνα είναι σε πιο περιορισμένη ποσότητα». Ακόμη, πριν φάτε ένα μήλο: «…κράτησε το στο χέρι σας, κοιτάξτε το, ενωθείτε με την αύρα του, χαρείτε το, ευχαριστήστε το δέντρο, τον ήλιο και ούτω καθεξής». Κατά τη διάρκεια της δίαιτας αυτής πρέπει: «να γίνετε άνθρωποι του ηλίου, να είσαστε πάντα χαμογελαστοί και να μην επιτρέπετε μέσα σας καμιά αρνητική σκέψη, συναίσθημα και πράξη».
Για την λειτουργία της αναπνοής ο Ντένωφ υιοθετεί την Ινδουιστική άποψη περί πρόσληψης κοσμικής ενέργειας: «Κατά την εισπνοή, την παύση και την εκπνοή ο άνθρωπος πρέπει να έχει καλά συναισθήματα και σκέψεις.  Κατά την εισπνοή να συνειδητοποιεί, πως η πράνα που δεχόμαστε εισχωρεί σε όλον τον οργανισμό, πως πηγαίνει σε όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος». Και μάλιστα την συνδυάζει με προσευχές: «Παίρνουμε αέρα από το αριστερό ρουθούνι και νοητά προφέρουμε: ‘Μόνο η Θεία Αγάπη είναι Αγάπη!’». 
Η προσευχή ταυτίζεται με το διαλογισμό: «Η προσευχή είναι μια σπουδαία κατάσταση της ψυχής, μέσω της οποίας ο άνθρωπος έρχεται σε συνειδητή, νοητική επαφή με τα όντα, τα οποία έχουν τελειώσει την δική τους ανάπτυξη». 
Σύμφωνα με τη διδασκαλία της ομάδας τα φυτά έχουν ψυχές και για μια οικολογική καλλιέργεια πρέπει η ψυχή του καλλιεργητή να έρθει σε επαφή με τις ψυχές των φυτών: «Έχει φθάσει ο καιρός, που οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν την νέα αγροτική καλλιέργεια. Αρχικά αυτοί πρέπει να δεχτούν το γεγονός, ότι και τα φυτά έχουν ψυχές, και μπορούν να έρχονται σε επαφή με τις δικές τους, μετά - να εμπλουτίζουν νοητά (με προσευχές και παρακλήσεις κλπ) και μέσω των απαραίτητων φυσικών λιπασμάτων την Γη, όπου θα γίνει η σπορά, να φυτεύουν με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο τους σπόρους και τέλος - να φροντίζουν με Αγάπη τα φυτά κατά την διάρκεια της ανάπτυξής τους.  Έτσι η παραγωγή θα είναι πλούσια, προφυλαγμένη από διάφορους ζημιογόνους παράγοντες και το πιο βασικό, θα έχουν θαυμάσιες γευστικές ιδιότητες».
Ο καλλιεργητής πρέπει να ακολουθήσει και συγκεκριμένες οδηγίες όπως:
  • … Στείλτε για μια βδομάδα Θείες σκέψεις προς το μέρος, στο οποίο θα φυτέψετε. 
  • … προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε και να συνδεθείτε με το πνευματικό μέρος των σπόρων (με το δικό τους πνευματικό φορτίο). Ευχηθείτε τους να εκτελέσουν την Θεία αποστολή.
  • Αφού φτάσετε, εκεί όπου θα σπείρετε, σταθείτε στο ανατολικό μέρος, με πρόσωπο προς το μέρος και πείτε το: «Πάτερ ημών»…
  • Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης στέλνετε σκέψεις για την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών…
    ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
       Η διδασκαλία του Πέτερ Ντένωφ βασίζεται στη Θεοσοφία και τον Αποκρυφισμό. Η ολιστική θεώρηση του κόσμου, ο απρόσωπος θεός που ταυτίζεται με το σύμπαν και με την δημιουργία, οι ψυχές των φυτών, η κοσμική ενέργεια, η πίστη στη μετενσάρκωση, στο κάρμα, σε τεχνικές αυτοθεραπείας και αυτοβελτίωσης, η θετική σκέψη και ο διαλογισμός είναι έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και θεραπευτική. Οι χριστιανικές έννοιες, Βιβλικά εδάφια, προσευχές κλπ, χρησιμοποιούνται από τον Ντένωφ όχι σαν μέσα προσέγγισης του Θεού αλλά ως κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες ανώτερων πνευματικών κόσμων ή ως εργαλεία που θα συντονίσουν τους «κραδασμούς» μας ώστε να πετύχουμε την αυτοΐαση ή την αυτογνωσία. Ο θεός του Ντένωφ δεν είναι φυσικά ο Εσταυρωμένος Κύριος Ιησούς Χριστός αλλά η απόλυτη μονάδα, το απρόσωπο Εν που ενυπάρχει, σύμφωνα με την διδασκαλία του αποκρυφισμού, παντού σε ολόκληρο το σύμπαν και σε όλα τα στοιχεία του. Οι τεχνικές που προωθεί ο αποκρυφισμός δεν εξυψώνουν το άτομο σε «ανώτερες συνειδητότητες» αλλά τον φέρνουν σε επαφή με υπαρκτές οντότητες από τον κόσμο των δαιμόνων. Ο Χριστιανός δεν θεοποιεί την κτίση ή τον άνθρωπο, ούτε δέχεται τα οποιαδήποτε αποτελέσματα των απόκρυφων δυνάμεων, και «δεν ταυτίζεται με την πρόκληση του όφεως, να γίνει Θεός με αυτόματες διαδικασίες, με μεθοδεύσεις και τεχνικές που ο ίδιος καθορίζει, ακολουθώντας δηλαδή το θέλημα του σε αντίθεση με το θέλημα του Θεού. Γνωρίζει ότι ένα τέτοιο φρόνημα είναι αντίθετο με την ίδια τη φύση του που είναι κοινωνία και αγάπη, η οποία δεν μπορεί να κομματιαστεί. Δεν περιλαμβάνει μόνο την αγάπη προς τον εαυτό του ή την αγάπη προς τον πλησίον, αλλά και την αγάπη προς τον Θεό. Έτσι ο δρόμος της αυτονομίας γίνεται για τον άνθρωπο μια "παρά φύσιν οδός9.
       Ο Ορθόδοξος Χριστιανός ταυτίζεται με το φρόνημα της Παρθένου Μαρίας, η οποία σε αντίθεση με την πρόκληση του όφεως διακήρυξε για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας: "γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου". Έτσι ο άνθρωπος εγκαταλείπει την εγωκεντρική στάση του και ξαναβρίσκει τη σωστή του θέση και σχέση με τον Θεό, με τους ανθρώπους, με τον εαυτό του και με όλη τη δημιουργία και βαδίζει το δρόμο της επιστροφής που είναι ό δρόμος της "καινής κτίσεως εν Χριστώ"10.
     
    Κώστας Ναυπλιώτης
     

    1. http://www.sigmalive.com/lifestyle/subjects/58704
    2. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menugr/fr1ngr.html
    3. http://www.panevritmia.info/?lang=gr
    4. http://www.panevritmia.info/?lang=gr
    5. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menugr/fr1ngr.html
    6.  http://www.grreporter.info/gr/
    7. http://ianisdo-anando2.blogspot.gr/2012_02_08_archive.html#2013344544451500293
    8. http://www.bratstvoto.net/vehadi/menugr/fr1ngr.html
    9. ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ -π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου
    10. ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΥ -π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου
    ΠΗΓΕΣ:


    Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον       www.egolpion.com  
    22   ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013


    Read more: http://www.egolpion.com/peter_danov.el.aspx#ixzz2lOqTy5yk

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου